Main menu:

US Sports Betting 101

Att vinna på sportspel är en tålamodskrävande aktivitet. Tålamod och sunda förväntningar är nyckeln till framgång. Det första steget mot framgång är att göra en riskanalys: “Hur mycket är jag beredd att förlora (=din spelbudget)?”

Det kanske kan verka lite dystert att börja med att ta hänsyn till det värsta utfallet men det är en klok strategi. Minst hälften av din spelbudget eller bankrulle bör du kunna sätta undan innan du börjar investera på sport. Din spelbudget skall vara en summa pengar som du kan kan undvara till nöjen. 

 

Sunda förväntningar:
En nybörjare som försöker stå på egena ben kan ha som mål att gå kvitt ut! Det är svårt nog! När man blir varm i kläderna så kan man börja hoppas på en avkastning på investerat belopp kring 2-3%. Ett fullblodsproffs är tillfreds med 5% avkastning. Det kan låta skruttigt (till och med i jämförelse med bankränta) men eftersom man omsätter en hel del slantar under en spelsäsong så kan även en avkastning på 2% generera lite välfärd.
 

Tålamod:
För att kunna vinna behöver man göra läxan! Det krävs att man analyserar ordentligt för att klara break-even. Dessutom måste man undvika att utsätta sig för onödigt stor risk. Det är osunt att på ett enskilt spel satsa mer än max 3% av sin spelbudget. En sund rekommendation är att hålla sig kring enprocentsnivån. Alltså, om du har en bankrulle på 1000SEK så är 10SEK en rimlig insats. Det kan vara ytterst tålamodskrävande att satsa så löst men det lönar sig i längden. Om man satsar för hårt ökar risken att bli pank allt för mycket. 

Amerikanskt oddsformat:
Oddsen på amerikanska spelobjekt anges ofta på följande märkliga sätt: “-113″ eller “+120″

“Plussoddsen” är underdogs och översätts till decimala odds ganska enkelt. Ett odds på, säg, +120 betyder att man vinner 120 per satsa “hundring”. Alltså, ett decimalt odds på 2.20. “Minusoddsen” är lite knepigare. Ett odds på, säg, -113 betyder att man måste satsa 113 för att vinna hundra.

-400 1.25
-300 1.33
-200 1.50
-150 1.67
-125 1.80
-110 1.91
-107 1.93
-105 1.95

 

 

Spelvärde
Spelvärde är ett nyckelbegrepp som inte får sammanblandas med vinstchans. Vinstchansen på favoritspel är ofta hög men spelvärdet obefintligt.

Exempel: Tärningsroulette
Antag att vi spelar roulette fast med en vanlig tärning. Låt oss anta att singelnummer (“plain”) betalar 5x insatsen. Spelvärde? Nix! Återbetalningen är låg i förhållande till vinstchansen. Alltså är spelvärdet dåligt.

Om vi i stället har en mer generös bankir som betalar 7x på enkelnummer så uppstår spelvärde. I detta fall skulle man kunna spela på alla nummer med en garanterad vinst. Alltså, spelvärdet beror på relationen mellan vinstchans och återbetalning.

Spelformer
Handikapp-spel är det klart dominerande inom amerikansk sport. Det förekommer även spel på slutsegrare utan handikapp (sk. “moneyline”).

Exempel:

Boston 208o/u  
@ NY Knicks -1.5 Moneyline: -114/+104

Här kan man alltså välja mellan att satsa på till exempel:

  • Att Boston vinner eller förlorar med högst 1pt (handikappspel eller “ATS”)
  • Att totalpoängen blir minst 209 (O/U eller “Total”)
  • Att Boston vinner (Moneyline eller SU)

Vad händer om totalpoängen landar på precis 208? Jo, då återbetalas att vad på O/U (sk. “push”).
Strategier
Det finns huvudsakligen tre olika tipstrategier:

  • Fundamental analys
  • Tekniska Analys
  • Trendanalys

Den fundamentala analysen bygger på goda insikter i själva sporten, hur lagen spelar och hur lagen passar varandra. Teknisk analys bygger helt och hållet på statistik och resultat. Trendanalysen bygger på hur lagen har presterat i specifika situationer

Exempel på Trendanalys inom NFL: “Bortalag som i sin förra match hade en hög totalscore klarar sällan att vinna med handicapp”

Det optimala är förstås en kombination av Fundamental och Teknisk analys. Trendanalys är inte oviktigt eftersom många spelare endast utgår ifrån trender. Insikter i hur de breda massorna gissar är betydelsefullt för att kunna hitta spelvärde.

Formtal
Formtal är grundbulten i den tekniska analysen. Ett formtal är ett numeriskt värde eller om man så vill “tempen” på hur bra ett lag är. Formtalen används för att uppskatta vad som är en lämplig lina. Formtalen uppdateras utifrån hur lagen presterar och hur skadeläget är i truppen.

 

Exempel:

Charlotte möter Boston på hemmaplan. Enligt Farbrors algoritm har Charlotte ett hemmaformtal på 20 (Ju lägre desto bättre. Precis som golf-hcp). Boston har ett bortaformtal på 18. Skattningen på en rättvis lina blir: 20 – 18 = +2.
Spelfilosofi 

Går det att vinna? Hur skall en sifferbitare från gamla Sweden kunna hävda sig mot heltidsproffs i Las Vegas? Spelarens fördel mot bookmakern är att bookmakern måste sätta odds på alla matcher och spelare får spela när spelaren vill. Bland alla objekt som bjuds ut borde det dyka upp några med spelvärde. Fortfarande kan det vara ovisst om en hobby-wiseguy klarar av att hitta dessa guldkorn med spelvärde? SOm tur är finns det ytterligare en framgångsfaktor. The Man, bookmakern, agerar faktiskt mer som en mäklare än som en spelande aktör. Observera att förutsättningarna är annorlunda på mindre spelmarknader. The Man försöker uppnå balans i spelet på de två alternativen (“kryss” förekommer inte). Om det bli balans i spelet kommer The Man att kunna betala den vinnande spelaren med en del förlorarens insatser. Balans i spele ger alltså The Man en profit eftersom oddsen i allmänhet är under två.

Det är denna strävan att skapa balans som skapar spelvärde. Hur? Jo, en betydande majoritet av spelarna gillar favoriter. Alltså tvingas The Man att justera oddsen en del till favoriternas nackdel för att kunna få balans mellan insatserna på de två spelalternativen.

Exempel: “Showtime Lakers” var länge ett glamoröst lag med underhållande spel & massor av artister. BettingJoe gillar flärdfulla lag och spelar Lakers utan att så värst systematiskt reflektera över varken odds eller handikapp. Eftersom alla BettingJoes kommer att lira Lakers till i stort sett alla odds/HCP så tvingas The Man att lägga ett handikapp som lurar över en del av spelet på Lakers motståndare. Om ett rimligt handikapp hade varit “-5″ så tvingas The Man i sin strävan efter balans att erbjuda, säg, “-7″.

Är detta tillräckligt för att gå med vinst? Under de senaste åren har 5-6% av alla NBA-matcher slutat med ett resultat som avviker från linan med högst 0.5pts. Knappa 2% av alla matcher slutar med en “push”, dvs med en favoritseger som är lika stor som HCP.

Låt oss göra följande antagande:

  • Chansen att landa precis på ett rättvist HCP är 1.8%
  • Chansen att landa 1/2 poäng över HCP är 1.9%
  • Chansen att landa 1/2 poäng under HCP är 1.8%

Dessa sannolikheter är hämtade från de senaste årens ATS-resultat. Antagandet är alltså att chanserna att hamna när ett rättvisa HCP är lika stora som chanserna att hamna nära de HCP som The Man har hängt ut.

Om vi tror att ett rättvist HCP mellan Showtime Lakers och Loosing Loafers är “-7″ men det finns bara “-8″ hos de olika bolagen. Om “-7″ är ett rättvist handikapp så måste chansen att hamna över HCP vara lika stor som chansen att hamna under HCP. Chansen att hamna på HCP antogs vara 1.8%.

Lakers vinner med mindre än 7pts (Lakers förlorar ATS): (100 – 1.8)/2 = 49.1%
Lakers vinner med precis 7pts (Lakers förlorar ATS): 1.8%
Lakers vinner med mer än 7pts: 49.1%

Vad händer om vi lirar Loosing Loafers +8? Jo, vi vinner i 49.1 + 1.8 = 50.9% av fallen. Dessutom får vi insatsen återbetald varje gång Lakers vinner med precis åtta poäng. Även den chansen borde vara i storleksordningen knappa 2%. Låt oss anta att chansen (lågt räknat) är 1.5%. Vilket spelvärde har vi då om vi spelar Loosing Loafers?

Utfall Sannolikhet
+1 unit 0.509
+/- 0units 0.015
-1 unit 0.476
  +0.008units (odds 1.95)

Alltså, det räcker att hitta matcher där handicapp ligger fel med 1pts för att nå break even om man spelar till 1.95. Det är inte ovanligt att hitta matcher där linan förefaller ligger två eller kanske tre poäng “fel”. Det finns andra studier som visar att man hittar vinnaren i 53-54% av fallen då man spelar lag med litet “Betting Support”, det vill säga lag som tippas av cirka 25% av spelarna.

Slutsats: Resonemanget ovan håller även för andra ligor. Det går att med lite flit hitta matcher med spelvärde. Dock är säkerhetsmarginalen liten. Det gäller att ha tålamod och inte utsätta sig för allt för stor risk. Om man har tålamod och nöter med spel på dom “tråkiga lagen” så kommer man i det långa loppet att gå med vinst.

Comments

Comment from Farbror the Guru
Time: November 21, 2006, 12:39 pm

Sidan är under utveckling. Tag chansen att påverka innehållet med frågor eller kommentarer!

Pingback from Farbror the Guru » Spelskola
Time: November 22, 2006, 2:14 pm

[…] US Sports Betting 101 […]

Comment from Farbror the Guru
Time: November 23, 2006, 9:46 pm

DEt finns några tryckfel i “Spelfilosofi” men inget som påverkar slutsatserna. Snarare tvärt om!

Comment from Jon Brewer
Time: March 26, 2008, 4:52 pm

Farbror The Guru, skriv ett mail, vi ska bli miljonärer! Vill du vara med?
mvh jon

Comment from robert
Time: April 9, 2010, 3:30 pm

Do you use WinpICKS ?
—– Original Message —–
From: robert stroud
To: Mike Lombardi
Sent: Friday, April 09, 2010 3:47 AM
Subject: line changes

Hi Mike,

How come you are not updating the pro basket lines till after the games are over, usually the next day?
This is what you used before game time Thursday,

Game
at Chicago by 5.0 Cleveland O/U 194.0

at Sacramento by 7.0 Los Angeles (Cl) O/U 201.0

at Denver by 1.5 Los Angeles (Lk) O/U 204.0

——————————————————————————–

None of the lines you used were available off-shore or in the Las Vegas casinos. Example, the correct line on
Sacramento was +2, you were off 9 points. You have an automatic way of updating the scores when the games are
complete, can’t you use the same to update the lines ? Wednesday was a killer. Seems like you used the overnight
lines till the next day. Before the games “tipped”, there weren’t any plays using your numbers. The next day after
the games were over and you updated the line, there were 9 play with what I’m using from you and…9 wins !! HELP !
Best, Bob Stroud

Write a comment